Strona główna Aktualności Konopie i CBD do stosowania na skórę
Konopie i CBD do stosowania na skórę

Olej CBD, a olej konopny

Na początek musimy wspomnieć o rzeczy zapewne oczywistej dla większości Czytelników, ale być może są i tacy, którzy o tym nigdy nie słyszeli- o różnicy pomiędzy olejem z nasion konopi, a olejem CBD.

Olej z nasion konopi- inaczej zwany po prostu olejem konopnym jest produktem powstającym, jak sama nazwa wskazuje- z nasion konopi. Najbardziej wartościowy jest olej tłoczony na zimno i nierafinowany, gdyż pozostaje w nim najwięcej cennych substancji. Świetnie nawilża oraz pozwala na przenikanie składników aktywnych do głębszych warstw skóry, jest doskonałym nośnikiem substancji aktywnych takich, jak ekstrakty roślinne czy olejki eteryczne. W składzie oleju znajdują się przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy i minerały (w tym Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P) oraz witaminy – A, B1, B2, B3, C, D i E.

Olej CBD, lub substancja CBD- nie pochodzi z nasion! Nasiona konopi zawierają bardzo śladowe ilości kannabinoidów (liczone w tysięcznych częściach procenta). CBD pozyskiwane jest z kwiatów (topów) rośliny Cannabis Sativa L.  Ma działanie silnie antyoksydacyjne, regeneruje uszkodzenia związane z wiekiem, pomaga uniknąć działania szkodliwych czynników zewnętrznych na skórę, hamuje procesy utleniania, wykazuje działanie przeciwzapalne.

Nie należy mylić tych dwóch pojęć, natomiast oba produkty z konopi świetnie wzajemnie współgrają. Olej z nasion jest fantastycznym nośnikiem dla CBD, a kannabidiol idealnie uzupełnia działanie oleju z nasion. Dlatego też często występują (a przynajmniej powinny występować) razem w składzie.

Jakie produkty konopne można stosować na skórę?

Praktycznie wszystkie! Zarówno sam olej z nasion konopi, jak również olej CBD, a także produkty łączące w sobie oba te składniki. Zwykłym olejem z nasion konopi możemy smarować bezpośrednio np. miejsca podrażnione. Olej CBD z kolei, ze względu na wysoką zawartość substancji czynnej, będzie dobrym rozwiązaniem dla osób z silnymi problemami skórnymi np. trądzikiem czy alergią. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest stosowanie produktów łączącym olej z nasion, CBD oraz inne, wspomagające ekstrakty roślinne, które uzupełniają ich działanie. Jest to rozwiązanie kompleksowe, przy zachowaniu bardzo rozsądnej ceny (mniejsza zawartość CBD niż w olejku CBD – najdroższego ze składników, ale za to wysoka zawartość oleju z nasion wraz z innymi aktywnymi składnikami wspomagającymi działanie produktu). Jednocześnie są to produkty stworzone tylko i wyłącznie do smarowania/ wcierania/ masowania powierzchni skóry, wobec tego mają odpowiednie właściwości fizyczne i zapachowe, są po prostu wygodne w użyciu- co nie jest bez znaczenia przy częstym stosowaniu.

Publikacje dotyczące wybranych zastosowań CBD oraz oleju z konopi na skórę.

Dotyczące CBD, via PubMed1:

Dotyczące oleju z nasion konopi, via Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych2:

Skład chemiczny oleju z konopi jest bardzo zbliżony do naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę (łoju), dzięki czemu, zastosowany w preparatach kosmetycznych, poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej – łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.

Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, alergeny, UV), zmniejsza się TEWL i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych.

EFA (Essential Fatty Acid) są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu.

Zielonkawy kolor oleju jest wynikiem zawartości chlorofilu, naturalnie występującego w nasionach, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.

Niedobór EFA powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (wzrost TEWL) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.

Olej z konopi, dzięki wysokiej zawartości EFA, wykazuje wybitne działanie odżywcze, immunostymulujace, przeciwalergiczne, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu.

Jakie produkty do stosowania na skórę można kupić w sklepie ENCANN®?

Oferujemy w sprzedaży zarówno popularne olejki CBD o stężeniu 5-25% i pojemności 10ml z wygodnym aplikatorem, jak również kremy konopne z zawartością 10-15% oleju z nasion konopi i 150-300mg CBD w tubkach 150ml, których ceny wahają się od 39 do 45PLN.

Kremy ENCANN®, w zależności od konkretnego produktu, zawierają dodatkowe substancje czynne, takie jak sól magnezu, wyciąg z nagietka, wyciąg z lipy szerokolistnej, wyciąg z oczaru, wyciąg z kasztanowca, wyciąg z malwy i inne naturalne substancje. Mają przyjemny zapach i można je z powodzeniem stosować „pod ubranie”, gdyż po wchłonięciu nie pozostawiają tłustego filmu i nie brudzą odzieży.

Źródła:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

2. https://www.ptca.pl/index.php/baza-wiedzy/produkty-naturalne-leczenie-azs/162-olej-konopny-bio

Informacje zawarte w artykule nie stanowią reklamy produktów firmy Encann sp. z o.o. sp. k. (dalej: „Encann”) ani nie dotyczą działania tychże produktów, chyba, że bezpośrednio wskazano inaczej. Zawarte w treści artykułu dane, informacje, czy wiadomości ze świata nauki stanowią efekt pracy autora danego artykułu i odzwierciedlenie jego poglądów. Informacje te i poglądy nie mogą być przypisywane firmie Encann. W artykule podano źródła informacji, na bazie których powstał. Firma Encann nie weryfikowała prawdziwości treści artykułu. Artykuł został zamieszczony na stronie firmy Encann w celu popularyzacji ogólnej wiedzy z zakresu tematyki związanej z konopiami siewnymi, nauką i badaniami na ich temat. Niniejsza strona może zawierać przekierowanie do innych stron internetowych i/lub wskazywać źródła informacji zamieszczanych przez podmioty trzecie, niezwiązane z firmą Encann. Korzystając z tych stron internetowych i informacji, użytkownik przyjmuje do wiadomości, że Encann nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki korzystania z nich. Encann nie gwarantuje, że informacje zawarte na wskazanych stronach internetowych są prawidłowe, wyczerpujące, czy dostosowane do potrzeb użytkownika.

Poprzedni wpis

Wybrane dla Ciebie