Czym są terpeny?
Terpeny są lotnymi związkami węglowodorowymi wytwarzanymi przez roślinę konopi. Są odpowiedzialne za wyraziste aromaty i zapachy w produktach konopnych. Związki te uważane są za bezpieczne do stosowania w produktach spożywczych i kosmetycznych.
Kannabinoidy vs terpeny
Większość konsumentów zwraca uwagę wyłącznie na zawartość kannabinoidów w danym produkcie konopnym. Jest to błąd, gdyż rośliny Cannabis Sativa L. obfitują w wiele innych dobroczynnych składników, a jednym z nich są właśnie terpeny. Warto wspomnieć, że terpeny nie występują wyłącznie w konopiach, lecz również w innych roślinach- my skupimy się wyłącznie na tych konopnych.
Przez wiele lat uważano, że kannabinoidy są jedynymi, aktywnymi związkami konopi, które są w stanie wiązać się z ludzkimi receptorami endokannabinoidowymi. W ostatnich latach jednak pojawiły się jasne, naukowe dowody, że terpeny konopne również mogą wiązać się z receptorami CB1 i CB2 u ludzi, jako ligandy receptora kannabinoidowego. W związku z tym definicja fitokannabinoidów została uaktualniona, tak aby obejmowała dowolny, naturalny związek roślinny wykazujący podobieństwo chemiczne do kannabinoidów i/lub będący zdolnym do bezpośredniej interakcji z receptorami endokannabinoidowymi.
Najczęściej występujące terpeny w konopiach
Mycren
Jednym z najczęstszych terpenów występujących w konopiach jest mircen. Oprócz konopi, mircen znajduje się w chmielu i jest odpowiedzialny za pieprzny, pikantny, balsamiczny zapach piwa. Znajdziemy go również w trawie cytrynowej, która od wieków jest stosowana w tradycyjnej medycynie ludowej.
Kariofilen
Kariofilen terpenowy jest obecny w wielu ziołach i przyprawach, w tym w czarnym pieprzu, bazylii i oregano, a szczepy konopi z wysokimi jego poziomami zapewniają pikantne, ostre ciepło w nosie, podobne do cynamonu i goździków.
Linalol
Linalol odnosi się do dwóch enancjomerów naturalnie występującego alkoholu terpenowego występującego w wielu kwiatach i roślinach przyprawowych. Ta para ma wiele zastosowań komercyjnych, z których większość opiera się na przyjemnym zapachu. Linalool to bezbarwny olej. Jest klasyfikowany jako acykliczny monoterpenoid.
Pinen
Pinen to aromatyczny związek powszechnie występujący w konopiach, który pachnie podobnie jak – zgadliście – las sosnowy. Ale pinen może wnieść więcej dobrego niż tylko smak.
Limonen
Limonen jest bezbarwnym, ciekłym węglowodorem alifatycznym, zaliczanym do cyklicznych monoterpenów i jest głównym składnikiem olejku ze skórek owoców cytrusowych. Izomer D, występujący w naturze częściej jako zapach pomarańczy, jest środkiem aromatyzującym w produkcji żywności.
Terpinolen
Terpinolen znajduje się w kwiacie bzu, gałce muszkatołowej, kminku i jabłkach. Roślina konopi jest imponującym alchemikiem, zdolnym do produkcji setek kannabinoidów i terpenów.
Humulene
Subtelne ziemiste, drzewne i korzenne nuty, które nadają piwu chmielowemu ich wyrazisty smak i aromat, są również częściowo odpowiedzialne za nadanie konopiom wyjątkowego zapachu. Chmiel i konopie mają wspólny terpen: humulen. Jest bardzo podobny do mircenu
Eukaliptol
Eukaliptol jest monoterpenoidem. To bezbarwna ciecz, bicykliczny eter. Eukaliptol ma świeży miętowy zapach i pikantny, chłodzący smak. Jest nierozpuszczalny w wodzie, ale miesza się z rozpuszczalnikami organicznymi. Eukaliptol stanowi 90% olejku eukaliptusowego.
Podsumowanie
Terpeny są równie ważne, co kannabinoidy. Wprawdzie te drugie są popularniejsze w prasie, badaniach, działaniach marketingowych, jednak nie zapominajmy, że bez terpenów byłyby one znacznie mniej skuteczne w swoim działaniu.
A to, jakie terpeny znajdziecie w naszych olejach widać na poniższym certyfikacie 🙂